

Stress och socker skadar Fascians funktion
Den mat vi äter, och annat vi stoppar i oss, som alkohol, tobak mm, påverkar också hur vi och därmed fascian mår! Viss mat är mer inflammationsframkallande, vilket också är individuellt hur olika vi tål olika saker.
Vad vi säkert vet är att överflöd av socker (om vi inte förbränner det direkt) påverkar fascian mycket negativt och gör att den blir mindre elastisk. Höga blodsockernivåer skadar fascian och gör den stel.
Även stress påverkar fascian på samma sätt. Stress ger höga nivåer av stresshormonet kortisol i kroppen och kortisol i sin tur plockar ut socker ifrån sockerdepåerna och ger därmed höga blodsockernivåer.
En frisk kropp har en frisk fascia! För att fascian ska må bra krävs att den viskoelastiska gelen, flödar utan restriktioner, åt alla håll och nätverket av kollagenfibrer rör sig obehindrat och inte hindrar flödet.
Då befinner sig kroppen i balans, homeostas. Flödet av näring och avfall till och från celler, lymf- och blodkapillärer fungerar, kommunikation mellan celler fungerar, nervsystemet och alla vävnader i kroppen fungerar.
Sammansättningen av den extracellulära matrixen (ECM) är relativt stabil i en frisk vävnad. Vid en skada och läkeprocess ändras sammansättningen direkt. Specifika komponenter i ECM samverkar med celler för att skapa förutsättning för läkning, skapar inflammation, så att celler lätt ska kunna förflyttas och läka vävnaden. Ibland händer det att läkningen inte avstannar utan inflammationen blir långvarig, kronisk. Varför detta händer ibland vet man inte helt klart än.