

Vad orsakar ryggvärk?
Varför du får ont i ryggen kan ha många orsaker. Det börjar ofta med något vi själva gör:
- Vår livsstil med mycket stillasittande, i bil eller framför TV eller dator är betydande faktorer. Liksom maten vi äter och vår ofta stressade tillvaro.
- Vi är skapta för att röra på oss, på ett naturligt sätt i lagom mängd. All form av långvarigt stillasittande såväl som alltför intensiv träning tär på kroppen.
- För kraftig träning, och till exempel för tunga lyft, framförallt utan långsam tillvänjning (vi vill mer än vi egentligen orkar och är redo för just då), ger mikroskador i fascian (allomslutande nätverk av bindväv) som ger upphov till inflammation och smärta.
När vi väl börjar få problem leder smärtan i sin tur till att vi försöker skona den del som gör ont, vi rör oss mindre och framförallt rör vi oss inte i balans.
Då vi rör oss mindre och i obalans kommer också flödet i fascian i obalans. Det som hålls stilla stelnar än mer då flödet i fascian blir mer trögflytande och nätverket av kollagenfibrer tätnar. (läs mer om flödet i Fascian här)
Till sist så börjar cellerna också producera mer kollagen och fascian blir stelare och mindre rörlig. Vi skyddar en kroppsdel medan andra blir överbelastade och får ett ökat tryck.
I ländryggen finns en kraftig fascia, lumbalfascian, en så kallad aponeurosfascia (se avsnitt om fascia), som ska stabilisera och hålla uppe ryggrad och muskulatur. Det är alltså inte ryggrad och muskulatur som ensamma håller oss upprätta utan fascian har en stor del i vår hållning. Vid överansträngning kan det uppstå mikroskador i lumbalfascian. Dessa mikroskador orsakar i sin tur en inflammation, som är kroppens sätt att läka en skada.
Vid inflammationen sätts det igång en kaskad av signaler mellan celler och den extracellulära matrixen för att skapa en läkeprocess. Vissa fibroblaster (celler i fascian) omvandlas till så kallade myofibroblaster, som har en kontraherande förmåga likt muskelceller, för att dra ihop skadan, såret. Dessa myofibroblaster gör också att fascian därmed har en kontraherande förmåga och alltså kan dra ihop sig – den kan då få för hög grundtonus och bli stelare och mindre rörlig.
Lumbalfascian är också mycket känslig då den är rikt innerverad av olika typer av nervreceptorer och fria nervändar, så kallade nociceptorer.
Då fascian blir stramare och mindre rörlig stimuleras dessa, dels av mekaniskt tryck men också kemiskt av signalproteiner, att signalera smärta. Vilket i sin tur gör att vi kommer att röra oss ännu mindre. Flödet avtar och trycket blir högre, en ond cirkel.
Ryggvärk kan alltså vara inflammation i Fascia
Källor (Panjabi 2006; Schleip et al 2007; Wight T & Potter-Perigo S, 2011; Langevin et al 2011; Tesarz et al, 2011; Hoheisel et al, 2015; Mense & Hoheisel, 2016; Schleip & Klingler, 2017; Wilke et al, 2017)