Skador
Inledning
Man kan skilja på skador som uppkommer av slitage och belastning och skador som kommer av yttre trauman eller olyckor.
En glidande orsak på skalan är olyckor som sker på grund av en kropp som under längre tid fått försämrad funktion och därför skadas.
Vanligt är att ensidig eller för hård träning triggar igång inflammationer, förstör muskelvävnad och orsakar ärrbildning i bindväven.
Yttre våld, slag och annan påverkan utifrån är ofta lättare att läka ihop så länge kroppen har bra läkningsförmåga. Skador på grund av slitage och försämrad funktion/rörlighet kräver förutom läkning en förändring i rutinerna.
Yttre våld
Vid olyckor, slag, våld och trauman brukar prognosen vara beroende av hur kroppen mådde innan. En skör och stel kropp skadas givetvis mycket lättare än en flexibel kropp som kan absorbera stötar utan att gå sönder allt för mycket. Vid massiv åverkan går givetvis vävnader sönder ändå. Men läkningen har större chans att gå snabbt om kroppen var frisk och rörlig innan.
Vid trauma mot en skör och stel kropp är risken större för bestående skador och smärtor. Där kanske mer går sönder än vad som skulle ha skett annars och kroppen kan ha sämre resurser för läkning.
Men i stora drag så kan en behandling ha mycket bra verkan efter att det akuta skedet gått över och vävnaderna läkt ihop. Sedan kan behandling göra sitt för att släppa på spänning och stram bindväv som skadan orsakat.
Vid ett tillfälle testade jag (Märta) att behandla ett komplicerat armbrott. Det var en man på 25 år som vred av sin överarm och prognosen var lite osäker. Benet var helt av och brottet låg så nära en stor nerv att kirurgen inte ville operera utan lät armen läka inuti gips.
Direkt efter att mannen fått ta av gipset och få ok att börja använda armen var muskulaturen extremt spänd. Biceps var i ett kramptillstånd på grund av många veckor i gips och skadan i sig. Axeln var förtvinad och all lyftande muskulatur hård och smärtande.
Efter en behandling hade kramperna släppt och han kunde börja träna handen och simma utan problem och sjukgymnastiken gick mycket bra. Annars måste man inleda med att sjukgymnasticera igång de stumma musklerna som inte lyder och svarar på medveten rörelse. Nu var armen redo att röra sig, smärtfri och det återstod att träna upp styrkan igen.
Mannen är tandläkare och var rädd att förlora sin finmotorik i hand och arm, men blev helt återställd väldigt snabbt och har inga problem i dag.
Det är ganska typiskt att kroppen efter en akut skada ligger kvar i ett kramptillstånd kring de tidigare skadade delarna. Den krampen kan återställas av stretching och träning, men det kan vara svårt för vissa att klara av. Speciellt nacken kan vara svår att återställa full rörlighet i själv. Nackryggen och skallbasen är känsliga områden som lätt går i lås. Då är manuella behandlingar ofta för kraftfulla och nervsystemet håller emot.
Slitage
Vid skador på grund av slitage är förloppet och behandlingen mer komplicerad. Dels för att orsaken till smärta och värk kanske finns kvar i vardagen samt att kroppen byggt på sig problemen under längre tid och då tar längre tid för återhämtning.
Ofta går det till så att mjukdelarna tröttas ut eller blir inflammerade. Antingen p.g.a. inflammatorisk kost, miljö eller andra orsaker som överansträngning. Då nöts kroppen helt enkelt ut och börjar göra ont.
Detta slitage kan även det orsaka låst läge i nervsystemet samt förtjockad bindväv. Dessa tillstånd hänger ihop.
Vi kan inte dela upp kroppen för skarpt i olika beståndsdelar då vi pratar om skador och funktion. Nerverna påverkar musklerna. Bindväven innehåller mängder av nervändar. Hög nivå mjölksyra förstör muskelvävnad. Överansträngda muskler påverkar bindväven så den stumnar. En ond cirkel är igång och vi behöver se på alla delar tillsammans för att återställa full funktion och få bort smärta.
Sträckningsskador
En orsak till skador på ligament och de passiva stötdämparna, är att de aktiva mattats av, eller inte aktiverats nog. En kropp som rör sig styvt och stötigt belastar sina passiva stötdämpare mer och sträcker lättare sönder sig vid oväntade rörelser och dåligt underlag.
De flesta som kommer med ryggskott, eller någon som sträckt sig vid ett fall har oftast redan tidigare haft spänningar i det området som skadats. En mjuk kroppsdel klarar oftast av att sträckas till ytterläge utan att skadas. Då en fascia och muskel kortats av och fastnat ihop tål den minimalt med trauma innan den går sönder. Därför är det mycket bra att förebygga skador med hjälp av bra träning, stretching och om det inte räcker, någon slags behandling.
Vissa menar att spänningen uppstår som en reaktion på skadan, men ofta uppstår skadan efter att den aktiva stötdämpningen och musklerna överbelastats under längre tid för att sedan vid en liten extra okontrollerad belastning brista.
Patolog Julian Baker beskrev detta under Fascia Research Congress:
”Vi tror att en patellarsena bara smäller av då vi spelar fotboll, eller hoppar högt, eller springer snabbare än vi orkar. Men i själva verket har vi underbyggt skadan under lång tid, vi har byggt på anspänningen i musklerna som övergår till sena så länge, och försvagat senans kraft så länge att det till slut räcker med att kliva ur sängen så smäller den av. Resultat av en långvarig utmattning av vävnaderna. Givetvis tar då läkningen lång tid med!”
Detta är tydligt då smärta i patellarsenans fästpunkter, eller hälsporre, oftast hänger ihop med en trött och kort vadmuskulatur. Får vi vaden att släppa, fascian att mjukna och muskelkrampen att släppa, då kan inflammationen och den onormala belastningen nere i senfästena minska och smärtan försvinna.
Detta är nog svaret på varför stöd och tejpning hjälper läkningen. Tejpen stöttar muskulaturen så den får vila där bindväven inte håller ihop tillräckligt i förhållande till belastningen.