Äter du rätt näring?
Kroppen behöver näring för att alla funktioner och system ska fungera. Näringen omsätts i cellernas ämnesomsättning och skapar energi till cellens arbete att producera olika proteiner med mera. För att cellerna ska kunna klara av det arbetet krävs det bland annat näring och då rätt sorts näring. Näring innebär Fett, kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler. Fett, kolhydrater och protein kan omvandlas till energi medan vitaminer och mineraler ofta används i olika enzymsystem för att driva cellens processer. Proteiner ska dock först och främst användas som källa till aminosyror för att ha byggstenar i kroppens proteintillverkning. Mineraler kan också lagras in som byggstenar i vävnader, t ex kalcium i skelett.
Varför är det viktigt att äta rätt näring?
Äter vi inte tillräckligt av rätt sorts näring så klarar inte kroppen av att driva alla processer som krävs för att hålla oss friska och levande. Det är lätt att förstå att om vi får i oss för lite energi så orkar vi mindre, vi blir energifattiga. Har vi brist på energiintag under en längre tid så kommer vi också att gå ner i vikt och kanske bli magra. Får vi däremot i oss för lite vitaminer eller mineraler är inte följderna lika tydligt uppenbara. Det beror alldeles på vilken process eller enzym som tappar sin funktion och det beror ju på vilket vitamin eller mineral som saknas och hur mycket som saknas. Ofta finns ju en viss mängd av t ex ett vitamin så att processen inte helt avstannar, den är bara otillräcklig, framförallt om kraven på kroppen är tuffa, till exempel vid sjukdom eller stress. Symptomen på mineral- eller vitaminbrist kan därför ta lång tid att upptäcka. Bristen fortgår under lång tid och symptomen kanske inte ens kopplas till en specifik brist. Det kan röra sig om dåligt immunförsvar så att man ofta drabbas av sjukdom, depressioner, fetma, svårläkta sår, problem med sköldkörtelhormoner och så vidare.
Energi ska främst tillföras från fett och kolhydrater då protein framförallt bör användas som källa för olika aminosyror som används som byggstenar till att bilda nytt protein i kroppen.
Det är också viktigt att äta så varierat man kan med en stor variation av frukt, bär, rotfrukter, grönsaker osv för att gynna en så rik och varierad tarmflora som möjligt. Den mat vi äter blir till mat för våra mikrober i tarmen och olika mikrober i tarmfloran har olika krav på vad de vill ha för föda. Vi bör tänka på att det är dessa små inneboende som vi matar då vi äter och vår hälsa är helt beroende av att tarmfloran mår bra och har så stor variation av de ”goda bakterierna” som det bara går.
Vad händer om jag aldrig tänker på vad jag äter?
Hur mycket man måste tänka på vad man äter beror alldeles på vem man är. Vi är alla olika individer och vi har olika smak för vad som är gott. Vissa har ingen dragning alls till sötsaker medan andra älskar sockersött och kanske rynkar på näsan åt grönsaker. Är man en person som föredrar sött och dessutom har fullt upp i livet och svårt att få ihop tiden kan det vara lätt hänt att slarva med hälsosam mat och kanske bara ta något snabbt, en chokladkaka eller en macka. Dessutom kanske man aldrig tar några extra näringstillskott. Om man då aldrig reflekterar över att det man sätter i sig inte innehåller tillräckligt med näring utan mest är en tillfällig bukfylla för att dämpa den akuta hungern och höja blodsockret så kan det få mindre bra konsekvenser för hälsan på sikt. Framförallt näringsbrist av en mängd vitaminer och mineraler och troligen också brist på vissa aminosyror, men troligen inte brist på energi vad gäller kalorier. Det här leder på sikt till energibrist trots högt kaloriintag, försämrat immunförsvar, insulinresistens, fetma, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar osv.
Idag räcker det ofta heller inte med att tänka på att äta en varierad kost för att få i sig näringsbehovet. Dagens grödor innehåller sämre med mineraler än förr då våra jordar har utarmats på näring på grund av storskaligt jordbruk med stora mängder handelsgödsel istället för att återföra den gödsel som gårdens djur producerade som man gjorde förr. Handelsgödsel, till exempel NPK, innehåller kväve, fosfor och kalium och andra mineraler som magnesium, sink och svavel saknas. Dessutom är jordarna också försurade, saknar kalcium, vilket också urlakar mineraler.
Till det här kommer att vårt behov av näring ökar med den livsstil vi har. Ökad stress, miljögifter och tillsatser i mat, luftföroreningar, kaffe, alkohol med mera, är alla faktorer som förbrukar näringsämnen som till exempel magnesium, zink och C-vitamin. Processad mat och färdiga produkter innehåller också mindre av många vitaminer och mineraler då de förstörts på vägen.
Sammantaget gör det här att det är viktigt att tänka på at äta varierat plus att ta olika näringstillskott för att täcka våra behov samt inte minst viktigt för att gynna vår tarmflora.
Hur kommer jag igång med att äta rätt näring?
Är man inte genuint intresserad av mat, näring och hälsa kan det kännas jobbigt att hela tiden tänka på vad man äter. Det handlar mer om att bli medveten om vad man äter och vad det gör med kroppen, istället för ett hysteriskt tvång och förbud.
Tittar man på en innehållsförteckning på processade livsmedel som korv, färdiga rätter, burkar, såser, kakor med mera så ser man ofta en lång lista med tillsatser och nästan alltid finns socker med och dessutom ganska högt upp på listan. Dolt sockerintag som ökar vårt sötsug och som förändrar vår tarmflora till en mindre fördelaktig sammansättning. För mycket socker och tillsatser gynnar de mindre goda mikroorganismerna.
Börja här med att välja bort mat med långa innehållsförteckningar. Köp rena råvaror och undvik tillsatser. Ta kontroll själv! Det är bättre att själv tillsätta rent socker, honung, sirap, kokossocker eller liknande för att söta maten om man nu vill ha det sött. Därifrån kan man sedan börja jobba på att succesivt minska sockermängden i det man äter. Undvik också sötningsmedel, de håller bara sockersuget vid liv och är skadliga för kroppen och framförallt för tarmfloran. Det går att minska sockersug och äta mer rena råvaror men det kan vara jobbigt och ta tid så då gäller det att man är motiverad!
Så småningom får man belöning för sina ansträngningar genom att man känner sig piggare och fräschare, får mer energi, förbättrat immunförsvar och därmed blir mindre sjuk och förhoppningsvis också känner sig bättre även mentalt. Då kanske det blir lättare med motivationen. Det handlar inte om att förbjuda på livstid, det kan kännas alldeles för tufft att tänka så. Men är det nödvändigt med den där kakan just idag, vänta till en annan dag? Försök hitta en aktivering och tänk på något annat, ofta går suget över. Det sitter mer i huvudet än i magen. Drick mycket vatten med färskpressad citron eller ofiltrerad äppelcidervinäger, det brukar minska det akuta suget.
Vissa näringstillskott är viktiga att komplettera med då vår mat innehåller mindre mängder. Det gäller framförallt C-vitamin, D-vitamin, magnesium, zink, svavel (MSM), omega3, selen och B-vitaminkomplex. Extra näringstillskott gynnar också en sund tarmflora, till exempel D-vitamin och B-komplex, vilket i sig ökar näringsupptag och immunförsvar.
Ta tillskott av C-vitamin minst tre ggr per dag för att få bättre upptag, det minskar också sockersug, då C-vitaminmolekylen liknar glukos och har samma transportkedjor in i cellerna. Ta därför inte C-vitamin ihop med något sött, det försämrar upptaget då de konkurrerar.