Quercetin
Kortfattat om quercetin
- Quercetin är en kraftfull antioxidant som hjälper till att stärka immunförsvaret och skydda kroppens celler mot för tidigt åldrande
- Motverkar klimakteriebesvär med förbättrad kollagenproduktion och bentäthet
- Har virushämmande och cancerhämmande egenskaper
Lär dig mer om quercetin
Quercetin är en flavonoid och kraftig antioxidant, som finns naturligt i många färgstarka växter, till exempel lök och kapris. Den hör också till en grupp av växter som kallas fytoestrogener, som är växter som innehåller substanser som kemiskt liknar östrogen. Dessa fytoestrogener har då östrogenliknande effekt i kroppen och kan därför påverka kvinnor i och efter klimakteriet på ett positivt sätt och minska klimakteriebesvär.
Vad är quercetin bra för?
Quercetin är en antioxidant som har stor effekt mot fria radikaler och fördröjer cellernas åldrande.
- Det skyddar mot oxidativ stress och skyddar därmed cellerna mot fria radikaler
- Stärker kroppens immunförsvar och hjälper till att skydda mot virus och bakterier
- Hjälper till att transportera zink in till cellerna, bidrar till immunförsvaret
- Motverkar inflammationer
- Kraftfull antihistamineffekt och skyddar därför mot allergier
- Samarbetar med C-vitamin och de stärker varandras effekt
- Minskar mängden skadligt kolesterol
- Sänker högt blodtryck
- Skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar, stroke mm, genom att förbättra kärlens elasticitet, stimulerar kväveoxidproduktion, och därmed förbättra cirkulationen i vävnaden.
- Även hjärna och nervsystem påverkas positivt och minnet och allmän mental hälsa förbättras
- Skyddar mot cancer
- Ökar kollagen och produktion av andra komponenter i fascian vilket ger ett bättre flöde och en starkare och bättre fungerande fascia
- Dess östrogenliknande effekt kan bidra till att minska klimakteriebesvär som inkontinens och värmevallningar
Vad kan brist på quercetin innebära?
Kroppen bildar inte själv quercetin. Vi får i oss det via frukt och grönt med starka färger. Det finns inga minimiintag för quercetin och det är inte något vi måste få i oss. Dock har det många hälsosamma effekter vilket gör det fördelaktigt att få i sig quercetin dagligen för att minska oxidativ stress, minska risken för hjärt- kärlsjukdomar, öka allmänt välmående och för att leva ett långt och hälsosamt liv.
Hur får vi i oss quercetin?
Quercetin finns naturligt i många färgstarka växter och bär. Till exempel lök, kakao, bovete, kapris och dill är källor som innehåller mycket quercetin.
Det kan vara svårt att få i sig större mängder quercetin via naturliga källor därför kan ett tillskott ge stora hälsofördelar, framförallt då man är äldre och för kvinnor runt och efter klimakteriet. I kapselform har det dock normalt en dålig biotillgänglighet och därför bör man välja liposomalt quercetin som man låter ligga under tungan ett tag för att öka upptaget via slemhinnan. Liposomalt innebär att quercetinet transporteras med hjälp av små fettdroppar, liposomer, som ger ett effektivare upptag.