Tips på podcast om ämnet en idé föder en annan.
Rörlighet, avslappning och smidighet är inte bara bra för att förebygga skador – det är också en nyckel till ökad prestation.
Per Johansson är doktor i Humanekologi och Idéhistoriker, tidigare verksam vid Lunds Universitet.
Efter att ha fått upp ögonen för Fascia och Fasciaforskning och vilken betydelse den skulle kunna ha för att främja helhetsförståelse släppte han tillsammans med Hans och Axel Bohlin podcasten Fasciaguiden våren 2020.
Idén var att hålla ett åtta avsnitt långt samtal om människan och vårt förhållande till kroppen, om perspektiv och paradigm, om ny forskning & dess konsekvenser och om idéhistoria & hur det kommer sig att vi ser på kroppen som vi gör idag.
Över hundra avsnitt senare har podcasten Fasciaguiden blivit något annat.
Rörlighet, avslappning och smidighet är inte bara bra för att förebygga skador – det är också en nyckel till ökad prestation.
Rörlighet, avslappning och smidighet är inte bara bra för att förebygga skador – det är också en nyckel till ökad prestation.
I min bok ”När logiken kom till stan och människan brast itu”, vars definitiva slutversion nu närmar sig innan förlaget får den, finns ett kapitel om hur jag menar att man bör förstå vad ekologi är.
Goda nyheter är inga nyheter – detta är, i princip, valspråket bakom alla dagsaktuella medier. Så har det alltid varit. Det enda som varierar är de dåliga nyheternas intensitet.
I cyniska ögonblick infinner sig i mig tanken, att den enda kunskap och kompetens som beaktas och främjas idag är den som är kompatibel med och gynnar Maskinen.
Understanding the living body is quite a complex thing – but there is a simple way to understand the function of the body by understanding Fascia.
It might be a simple question, but it literally takes hours to answer it.
Fascia is the connective tissue that encapsulates everything in the body, from muscles and skeleton, to organs and cell.
There is an ongoing global revolution in anatomical research, profoundly changing the way we look at the human body. The reason? Fascia!
I december 2023 lanseras The Fascia Guide, en ny podcast på engelska. Men det här är inte en översättning av den svenska podcasten, det är ett nytt upplägg
I vår kultur har vi svårt att förstå det levande. Forskning om framförallt vatten, fascia, och tarmflora tvingar oss att ompröva tidigare givna sanningar om hur saker fungerar.
Vad händer när vi gör observationer som inte stämmer överens med vad vi tidigare trott om hur världen ser ut och fungerar?
Ju mer vi lär oss om kroppen, om människan och om det levande, desto mer hänförda blir vi
Om vi faktiskt tog till oss all den nya forskningen som kommit de senaste 10-20 åren om t.ex. Fascia, kvinnokroppen, tarmfloran, ryggvärk och vatten så skulle vi kunna ta fram helt fantastiska lösningar på väldigt stora samhällsproblem.
Modern västerländsk kroppsförståelse bygger på att ha kunskap om kroppens olika delar och etablerad vetenskaplig forskning bygger på empiriska studier, experiment, kliniska studier, ofta s k dubbelblindtester och statistisk analys i relation till någon teori.
Fascia och den levande kroppen är ett dokument om den vetenskapliga förståelsen kroppen som en levande helhet.
Det här avsnittet av Fasciaguiden handlar om inlärning och om bland annat hur du kan få ut olika saker av just den här podcasten beroende på hur och varför just du lyssnar.
Lär dig vad en kropp är, hur den fungerar, hur du tar hand om den och hur du hjälper andra människor att må bättre. Alla kurser är digitala och du går dem i din egen takt.
Varför tänker vi att vi har en kropp istället för att vi är en kropp och varför ser vi på graviditeten nästan som en sjukdom
Vad innebär det för dig som människa när du lär dig mer om hur kroppen fungerar? Hur använder du kunskap om din egen kropp i ditt vardagliga liv?
Vad säger vetenskapen om Fascia och Fasciabehandling? Naturvetenskaplig forskning är otroligt bra för att ge en avancerad förståelse för delar, yttre skeenden, funktioner och samband.
Säsong två av Fasciaguiden handlar om förlossning, om graviditet och om alla de konsekvenser som kommer av hur livet får sin början.
Insikten att jorden är rund och inte platt leder till att vi kan dra andra slutsatser om hur världen fungerar. På samma sätt håller insikten om att kroppen lever och inte är död på att förändra sättet vi förstår hälsa, värk och smärta.
I flera tusen år har man inom traditionell kinesisk medicin använt det meridiansystem som vi i väst kanske mest förknippar med akupunktur.
2022 var ett minst sagt spännande och händelserikt år – inte minst när det gäller Fascia och allt som hör till.
Hur erfarenheter sätter sig i kroppen och stärker oss som människor. Erfarenhetsbaserad kunskap är något som alla människor har till viss del, alla kan få och de där säkra, trygga människor har gott om.
Hur påverkas Fascian av det vi är med om och varför är Fascia den potentiella bryggan över till en ny helhetsförståelse?
En levande kropp lever, den är full av liv och ett konstant flöde. Men hela den moderna förståelsen för kroppen bygger från början på studerandet av döda kroppar.
Hur skiljer sig ett samhälleligt sår mot ett personligt trauma och varför är det viktigt med ett samtalsklimat som är öppet och inriktat på förståelse snarare än dömande?
Rädsla kan vara paralyserande och leda till att vi tar dåliga beslut eller gör dumma saker.
Om du tittar på människorna runt omkring dig så ser du att vi är lika men ändå väldigt olika – och vi är precis lika unika på insidan
“Fascia – kroppens nätverk utan början och slut” är en dokumentärfilm om hur ny forskning vänder upp och ner på förståelsen för hälsa, värk och smärta. Beställ filmen kostnadsfritt här
Försöker våra kroppar säga oss något, och i så fall vad? Vad innebär det att känna efter, lyssna på kroppen och vara närvarande i stunden?
Vad har vi för vetenskaplig grund bakom våra påståenden om Fascia? Hur kan man vetenskapligt förklara vad som händer under en Fasciabehandling?
Som vi pratat om så länge så är det väldigt många människor som har ont – men samtidigt finns det i och med Fascia otroliga möjligheter till nya lösningar.
Vad händer när vi gör observationer som inte stämmer överens med vad vi tidigare trott om hur världen ser ut och fungerar?
Om de som jobbar med att hjälpa och om de utmaningar de står inför. Om att brottas med stress, oro och tidsnöd – och samtidigt behöva dyka upp och vara närvarande i varje kundmöte.
Var kommer drivkraften att hjälpa andra människor egentligen kommer ifrån & vad är bra att känna till om man vill hjälpa människor förstå och uppnå sin fulla potential.
Vad händer om man ser kroppen som en helhet? Vad kan en människa bli? Hur kan vi hjälpa varandra att förstå och uppnå vår fulla potential?
Vad händer om man ser kroppen som en helhet? Vad kan en människa bli? Hur kan vi hjälpa varandra att förstå och uppnå vår fulla potential?
Sökandet efter svar på vad en kropp är fortsätter & det börjar bli tydligt att känseln är en nyckel till hur vi förstår vad en kropp är & vad vi är
Sökandet efter svar på vad en kropp är fortsätter & det börjar bli tydligt att känseln är en nyckel till hur vi förstår vad en kropp är & vad vi är
Med fokus på ett sinne i taget, syn, hörsel, doft, smak och känsel tar vi oss ann frågan om hur vi egentligen upplever vår kropp och vad det innebär
Vid en första anblick verkar det som en enkel fråga och det känns som att svaret är enkelt – men vad är en kropp?
Kan man använda mat, vitaminer och mineraler som behandling vid sjukdom? Om en grupp läkare som fått helt otroliga resultat genom att gå en annan väg,
I det är avsnittet sammanfattar vi hela serien fram till idag. Vad har vi egentligen kommit fram till och vart tar vi vägen härnäst?
De flesta tror att vi blir sjuka pga att bakterier och virus angriper kroppen. Men hur väl stämmer den idén överens med verkligheten?
Vi vet att kroppen påverkas av våra tankar och känslor – men vad tänker vi egentligen och var kommer våra tankar ifrån?
Vad är elektromagnetiska fält? Hur fungerar den ursprungliga elektriska miljön och vad innebär det för människor och djur att den miljön inte har existerat sedan 1889?
Vi behöver en ny modell för hur vi ser på och förstår kroppen, som tar hänsyn till fascia och till varje individs unika hälsotillstånd. Men hur kan en sådan modell se ut?
Varför blir vi egentligen sjuka? Med hjälp av ett ekologiskt tänkande och ny forskning om Fascia och vår tarmflora söker vi i dagens avsnitt efter svar.
Ekologi är en vetenskapstradition som utgår från relationer, konsekvenser, mångfald & störningar – och ett helt nytt sätt att förstå kroppen.
Fascia tvingar oss att tänka annorlunda – men hur gör vi det när vi har förberett oss hela våra liv på att tänka i delar och inte i helhet INTE förstå Fascia.
Vad händer med oss och vår relation till vår kropp när vi placerar all lycka, alla drömmar och alla ambitioner i framtiden?
Insikten om att Fascia ÄR kroppen helhet förändrar hur vi ser på kroppen – men vad innebär det här för oss som människor och hur vi lever våra liv?
Det sjätte avsnittet handlar om det motstånd som finns mot en viss typ av forskning, en viss typ av tänkande och ett nytt sätt att se på kroppen.
När den vetenskapliga förståelsen för kroppen är fragmenterad är det svårt att lägga ihop delarna till en helhet. Det blir lite som att lägga pussel – utan en bild att utgå ifrån. I det här avsnittet försöker vi lägga det här pusslet – och under resans gång så börjar bilden att växa fram.
I det här avsnittet pratar vi om vad vi vet idag, om Fascians funktion och om nya sätt att förstå bl.a. cancer och diabetes – och vad det här får för konsekvenser för framtiden.
Bakgrunden till forskningen om Fascia, vårt nätverk av bindväv som omsluter allt i kroppen, från muskler och skelett, till organ och celler
Finns det ett tankefel i den moderna naturvetenskapliga forskningen? För att söka svar gör vi en idéhistorisk resa till början av 1600-talet
I det första avsnittet av Fasciaguiden börjar vi från början. Hur ser vi egentligen på vår kropp? Vad får det för konsekvenser? Och finns det olika sätt att se på kroppen?